Kalevan uutisessa (18.2.2018) ”Pitäisikö toisen asteen koulutus saada oppivelvollisuuden piiriin?”, kerrotaan, että on ehdotettu toisen asteen koulutuksen nostamista oppivelvollisuuden piiriin, sekä pohditaan nostamisen mahdollisia ongelmia sekä vahvuuksia.

Mielestäni nosto ei ole kannattava idea, koska yhteiskunnan tietotaso tulisi heikkenemään. Jos ihmisten olisi pakko jatkaa kouluttautumista peruskoulun jälkeen, monella voisi tulla asenne, että pitäisi saada nopeaa pakolliset opinnot alta, jonka johdosta tieto mitä opetetaan, ei välttämättä jää päähän.

Uutisessa kutenkin korostetaan, että ”opintojen ohjaukseen pitää panostaa, jotta nuorten tekemä päätös olisi entistä varmempi ja tuetumpi.” Olen asiasta samaa mieltä, nuorten pitäisi saada paljon tietoa jatko-opinnoista, varsinkin silloin, jos toisen asteen opinnot nostettaisiin oppivelvollisuuksiin, jotta opiskelija löytäisi itselle alan, joka kiinnostaa ja johon on motivaatiota.

Nykyinen oppivelvollisuus on mielestäni hyvä. Peruskoulun jälkeen yleisesti mietitään tarkkaan, minne lähtee opiskelemaan. Opiskelemaan sen perusteella, mikä kiinnostaa eniten, ja mihin kykenee. Tällöin opiskelijoiden tietotaso pysyy hyvänä, joka taas vaikuttaa hyvin paljon yhteiskuntaan, esimerkiksi työllistymisten kautta.