Kalevassa 20.12.2018 julkaistussa artikkelissa kerrotaan, kuinka Oulu ja sen lähialueet etenkin Liminka ja Tyrnävä tulevat säilymään ikärakenteeltaan nuorina, kun taas Kainuussa, Koillismaassa sekä lapissa ikärakenne tulee kasvamaan merkittävästi.

 

Aihe on tällä hetkellä erittäin ajankohtainen, koska koko Suomen väestön ikä painottuu koko ajan enemmän ja enemmän eläkeikäiseen väestöön. Ikärakenteen muutos on luonnollisesti Suomelle ongelmallinen, koska eläkeikäinen väestö lisääntyy koko ajan kasvavalla tahdilla, kun samaan aikaan eläkkeitä verojen muodossa maksavia työntekijöitä on koko ajan vähemmän.

 

Mielestäni ikärakenteen radikaali vanheneminen on erittäin valitettava ja ongelmallinen ilmiö. Pitää jopa miettiä tarkkaan onko Suomella varaa tällaiseen kestämättömään eläkejärjestelmään ja pitäisikö siitä luopua? Varmaa on kuitenkin se, että tulevat sukupolvet eivät tule pääsemään eläkkeelle ennen 70-ikävuotta, eikä se ole mielestäni kovin oikeutettua, sillä mielestäni ihmisten tulisi päästä eläkkeelle viimeistään 65-vuotiaana.

 

Oulun ja muiden kasvukeskusten kannalta tilanne näyttää kuitenkin hyvältä, koska  alueille valuu paljon ihmisiä hyvien palveluiden ja houkuttelevien koulumahdollisuuksien vuoksi. Sen sijaan pienemmille paikkakunnille tilanne voi koitua ongelmalliseksi, koska siellä tilanne on päinvastainen eli ihmiset muuttavat sieltä pois palveluiden ja koulutuksen perässä. Tästä seuraa artikkelissakin mainittua kuntien välisten sosiaalisten todellisuuksien etääntymistä.