Nuorten psykiatrisen avun tarpeen lisääntyminen ei tullut itselleni mitenkään yllätyksenä, sillä olen itsekin taistellut varsinkin koulusta johtuvan stressin kanssa peruskoulun viimeisellä ja lukion ensimmäisellä luokalla. Mielestäni suomalaisen yhteiskunnan tulisi kiinnittää enemmän huomiota nuorille koulusta aiheutuvaan stressiin, esimerkiksi stressinhallintakursseja voitaisi lisätä peruskoulun tai lukion pakollisiin kursseihin, tai aihetta voitaisi yleisesti käsitellä enemmän.  
 
Varsinkin teini-iässä oleville aiheutuu myös koti asioista stressiä, esim. Jos vanhemmat ovat erotilanteessa, saattaa stressata nuorta entistä enemmän. Myös yhteiskunnan odotukset ja muiden keskuudessa syntyvä suoritus- ja porukkaan kuuluvuuspaine lisääntyvät teini-iässä. Tähän seikkaan ei voida mielestäni yhteiskunnallisesti sen kummemmin vaikuttaa muulla kuin vanhempien kasvatuksella, jos oppisi jo nuorempana elämään ns. Stressivapaampana, mutta myös suhteellinen todellisuus sekä vakavat asiat tulisi silti opettaa ottamaan tosissaan. 
 
Lukiossa suorituspaine lisääntyy, kun on pakollisia kursseja joista on päästävä läpi, mutta toisaalta voit vapaammin päättää mitä aineita opiskelet, eli voit valita aineita joista itse olet kiinnostunut, jolloin opiskelu on varmasti itsellekin mieluisampaa.  
 
Mielenterveyden yleiskäsitystä tulisi mielestäni tuoda enemmän esille, muuallakin kuin psykologian kursseilla, sekä yrittää opettaa nuorille mistä mahdollisen stressin tunnistaa. Myös psykologian kursseille voitaisi lisätä hieman sisältöä stressistä ja muista mielenterveyteen liittyvistä asioista. 
 
Lähde: Kaleva 21.2. 2018